dilluns, 18 de febrer del 2008

SATÂNIA. NOVELAS

COL·LECCIÓ PIRA PÚBLICA

La nostra primera col·lecció, “Pira Pública”, s’enceta amb la publicació de l’obra d’una dona que ens agita profundament.
Fou el reflex transgressor de la seva vida, expressat a la seva obra, que volem extreure del silenci i l’aversió amb els quals fou enterrada. Vàries veus la varen reclamar i, feliçment, encara ho fan. Ens volem ajuntar amb elles una altra vegada i, una altra vegada, donar so a aquesta memòria oblidada. A aquesta figura que parlà sola davant el monstre del perjudici: Judith Teixeira.
El nom de la col·lecció és un trist homenatge a l’autora basat en fets concrets de la seva biografia, així com de moltes altres vides desconegudes que foren cremades en fogueres, essent considerades amenaces a l’ordre establert o imposat: El seu primer llibre Decadência fou cremat en una Pira Pública, perquè “corrompia la moral” i els costums inamovibles de l’època, juntament amb els llibres d’António Botto i Raúl Leal, pel març de 1923. Amb aquest significat varem donar nom a la present col·lecció que, simbòlicament, pretén retornar la veu a persones oblidades, infravalorades o silenciades amb violència.
Satânia. Novelas és el seu últim llibre publicat en vida, dues novel·les juntes sota el títol homònim de la primera amb la qual obre el volum.
En llegir-la, sentim tot l’erotisme i voluptuositat de la seva poesia reunida en una “sola” veu transgressora. Sentim la fusió de la seva poesia roja amb la denúncia del que no es vol escoltar. Del que és estàtic, del que no es vol renovar, del que no progressa.


Ho deixem a l’aire. Escau a cada un donar la seva valoració.